loaderText
loader loading

Vahagn Mkrtchyan

Info

Titre
Date
A long and fat description about this work

previous

next

previous project

next project

About


I am a part I graduate from the Leeds School of Architecture. As an architect I believe in finding the extraordinary within the ordinary.

I am a founding member of the Urban Studio, which actively engages in architectural work for organisations and community groups that would otherwise not be able to commission them. We like to get our hands dirty by designing as well as building the projects ourselves, having so far successfully completed a small office for the FareShare charity in Leeds.

My competition winning entry for the New Wortley Community Centre in Leeds is currently in its planning application phase.

Education

2009—11
2004—07
BA Hons Architecture
BA Hons Interior Architecture & Design
Leeds School of Architecture
Leeds School of Architecture

Work

2009—10
2008—09
2007—08
Interior Designer
Store Designer
Architectural Technician
Philip Khorassandjian Architectural Consultancy, Sheffield
ASDA HQ, Leeds
Heron Design, Wakefield

Awards

2011
2011
2011
2011
Silver Medal
Best Presentation
Best Project
Nominee
RIBA Yorkshire Student Awards
RIBA Yorkshire Student Awards
Leeds School of Architecture Degree Show
RIBA President's Medals Student Awards

Publications

The Architects' Journal— Student Shows 2011
The Architects' Journal— RIBA Yorkshire Student Awards 2011
Leeds Metopolitan University

Social

close about page

‘Part 1 student Vahagn Mkrtchyan is clearly one to watch. His rugged Map Library and Depository, set in a flood plane in Cambridge, was mature and convincing.’

The Architects' Journal

'Close to a diploma project... Excellent use of light, shade and contrasting textures. Very mature approach to graphic presentation.’

RIBA Yorkshire Student Awards

Hello.

—2011

This is my online portfolio of selected projects

1

17

Cambridge Map Library & Depository

2011 — degree project

Designed to store 1.2 million maps, the library is intricately linked to its context, highlighting the value and accessibility of the collection. Its strategic location connects it to two water systems, a public pathway and a bicycle line. The building acts as a 'machine' embedded into the dynamic systems of the site. The project won the Silver Medal and the Best Presentation award at the RIBA Yorkshire Student Awards and has been nominated for the President's Medals Awards.
Process: Cambridge has the largest number of cyclists in the UK. As part of an intuitive response to the site, which has a cycle line cutting through it, I dismantled and fixed a bicycle found in a nearby skip. During this process, the mechanical parts of the bicycle were documented and later integrated into the design of the building.

8

0

Cambridge Map Library & Depository

2011 — degree project

Designed to store 1.2 million maps, the library is intricately linked to its context, highlighting the value and accessibility of the collection. Its strategic location connects it to two water systems, a public pathway and a bicycle line. The building acts as a 'machine' embedded into the dynamic systems of the site. The project won the Silver Medal and the Best Presentation award at the RIBA Yorkshire Student Awards and has been nominated for the President's Medals Awards.
Process: Cambridge has the largest number of cyclists in the UK. As part of an intuitive response to the site, which has a cycle line cutting through it, I dismantled and fixed a bicycle found in a nearby skip. During this process, the mechanical parts of the bicycle were documented and later integrated into the design of the building.

8

0

Cambridge Map Library & Depository

2011 — degree project

Designed to store 1.2 million maps, the library is intricately linked to its context, highlighting the value and accessibility of the collection. Its strategic location connects it to two water systems, a public pathway and a bicycle line. The building acts as a 'machine' embedded into the dynamic systems of the site. The project won the Silver Medal and the Best Presentation award at the RIBA Yorkshire Student Awards and has been nominated for the President's Medals Awards.
Process: Cambridge has the largest number of cyclists in the UK. As part of an intuitive response to the site, which has a cycle line cutting through it, I dismantled and fixed a bicycle found in a nearby skip. During this process, the mechanical parts of the bicycle were documented and later integrated into the design of the building.

8

0

Cambridge Map Library & Depository

2011 — degree project

Designed to store 1.2 million maps, the library is intricately linked to its context, highlighting the value and accessibility of the collection. Its strategic location connects it to two water systems, a public pathway and a bicycle line. The building acts as a 'machine' embedded into the dynamic systems of the site. The project won the Silver Medal and the Best Presentation award at the RIBA Yorkshire Student Awards and has been nominated for the President's Medals Awards.
Process: Cambridge has the largest number of cyclists in the UK. As part of an intuitive response to the site, which has a cycle line cutting through it, I dismantled and fixed a bicycle found in a nearby skip. During this process, the mechanical parts of the bicycle were documented and later integrated into the design of the building.

8

0

Cambridge Map Library & Depository

2011 — degree project

Designed to store 1.2 million maps, the library is intricately linked to its context, highlighting the value and accessibility of the collection. Its strategic location connects it to two water systems, a public pathway and a bicycle line. The building acts as a 'machine' embedded into the dynamic systems of the site. The project won the Silver Medal and the Best Presentation award at the RIBA Yorkshire Student Awards and has been nominated for the President's Medals Awards.
Process: Cambridge has the largest number of cyclists in the UK. As part of an intuitive response to the site, which has a cycle line cutting through it, I dismantled and fixed a bicycle found in a nearby skip. During this process, the mechanical parts of the bicycle were documented and later integrated into the design of the building.

8

0

Cambridge Map Library & Depository

2011 — degree project

Designed to store 1.2 million maps, the library is intricately linked to its context, highlighting the value and accessibility of the collection. Its strategic location connects it to two water systems, a public pathway and a bicycle line. The building acts as a 'machine' embedded into the dynamic systems of the site. The project won the Silver Medal and the Best Presentation award at the RIBA Yorkshire Student Awards and has been nominated for the President's Medals Awards.
Process: Cambridge has the largest number of cyclists in the UK. As part of an intuitive response to the site, which has a cycle line cutting through it, I dismantled and fixed a bicycle found in a nearby skip. During this process, the mechanical parts of the bicycle were documented and later integrated into the design of the building.

8

0

Cambridge Map Library & Depository

2011 — degree project

Designed to store 1.2 million maps, the library is intricately linked to its context, highlighting the value and accessibility of the collection. Its strategic location connects it to two water systems, a public pathway and a bicycle line. The building acts as a 'machine' embedded into the dynamic systems of the site. The project won the Silver Medal and the Best Presentation award at the RIBA Yorkshire Student Awards and has been nominated for the President's Medals Awards.
Process: Cambridge has the largest number of cyclists in the UK. As part of an intuitive response to the site, which has a cycle line cutting through it, I dismantled and fixed a bicycle found in a nearby skip. During this process, the mechanical parts of the bicycle were documented and later integrated into the design of the building.

8

0

New Wortley

2010 — in progress

The community centre in New Wortley is in need of major repairs and additional space. As part of a self initiated scheme by Simon Warren (LMU) and John Murphy (Buro Four), an open competition for a new building and the redesign of the existing was held. My entry won the commission and since early 2010 I have been working with the centre to realise the scheme. The proposal envisions an inspirational multi-purpose space with commercial functions that will enable the centre to sustain itself in future. Environmental sustainably is an important factor with an aim to keep maintenance and bills to a minimum.

11

1

New Wortley

2010 — in progress

The community centre in New Wortley is in need of major repairs and additional space. As part of a self initiated scheme by Simon Warren (LMU) and John Murphy (Buro Four), an open competition for a new building and the redesign of the existing was held. My entry won the commission and since early 2010 I have been working with the centre to realise the scheme. The proposal envisions an inspirational multi-purpose space with commercial functions that will enable the centre to sustain itself in future. Environmental sustainably is an important factor with an aim to keep maintenance and bills to a minimum.

11

1

New Wortley

2010 — in progress

The community centre in New Wortley is in need of major repairs and additional space. As part of a self initiated scheme by Simon Warren (LMU) and John Murphy (Buro Four), an open competition for a new building and the redesign of the existing was held. My entry won the commission and since early 2010 I have been working with the centre to realise the scheme. The proposal envisions an inspirational multi-purpose space with commercial functions that will enable the centre to sustain itself in future. Environmental sustainably is an important factor with an aim to keep maintenance and bills to a minimum.

11

1

Fareshare

—2010

As a team from the Leeds School of Architecture, we designed and built an office and staffroom for the Fareshare charity, which redistributes surplus food to people in need. Their original office was too small and cold. All the materials were sourced from charities or eBay, with a total build cost of £1500 with 20 days of construction. The completed project consists of modular construction timber rooms that can be dismantled and relocated. The scheme was submitted to the AJ Small Projects competition.

17

8

Fareshare

—2010

As a team from the Leeds School of Architecture, we designed and built an office and staffroom for the Fareshare charity, which redistributes surplus food to people in need. Their original office was too small and cold. All the materials were sourced from charities or eBay, with a total build cost of £1500 with 20 days of construction. The completed project consists of modular construction timber rooms that can be dismantled and relocated. The scheme was submitted to the AJ Small Projects competition.

17

8

Fareshare

—2010

As a team from the Leeds School of Architecture, we designed and built an office and staffroom for the Fareshare charity, which redistributes surplus food to people in need. Their original office was too small and cold. All the materials were sourced from charities or eBay, with a total build cost of £1500 with 20 days of construction. The completed project consists of modular construction timber rooms that can be dismantled and relocated. The scheme was submitted to the AJ Small Projects competition.

17

8

Fareshare

—2010

As a team from the Leeds School of Architecture, we designed and built an office and staffroom for the Fareshare charity, which redistributes surplus food to people in need. Their original office was too small and cold. All the materials were sourced from charities or eBay, with a total build cost of £1500 with 20 days of construction. The completed project consists of modular construction timber rooms that can be dismantled and relocated. The scheme was submitted to the AJ Small Projects competition.

17

8

Fareshare

—2010

As a team from the Leeds School of Architecture, we designed and built an office and staffroom for the Fareshare charity, which redistributes surplus food to people in need. Their original office was too small and cold. All the materials were sourced from charities or eBay, with a total build cost of £1500 with 20 days of construction. The completed project consists of modular construction timber rooms that can be dismantled and relocated. The scheme was submitted to the AJ Small Projects competition.

17

8

Fareshare

—2010

As a team from the Leeds School of Architecture, we designed and built an office and staffroom for the Fareshare charity, which redistributes surplus food to people in need. Their original office was too small and cold. All the materials were sourced from charities or eBay, with a total build cost of £1500 with 20 days of construction. The completed project consists of modular construction timber rooms that can be dismantled and relocated. The scheme was submitted to the AJ Small Projects competition.

17

8

Saltaire

2010

The Salts Mill Cinema, located at the heart of the Mill will merge it back into the social life of the town.
The space of the courtyard, with its dramatic existing York stone elevations and elongated plan, directed the brief from the beginning of the project. Although the space itself is publicly accessible, it still retains a feeling of privacy due to the high walls on its three sides. This creates an atmosphere of exclusivity and strangeness the idea of a community space.
The initial concept was inspired by a scene in the film ‘Cinema Paradiso’ where film is mirror projected onto a wall of a building in the village square to satisfy the almost rioting locals who wanted to see it again. The existing derelict courtyard will be transformed into a public piazza, where people can visit not just to watch a film, but to socialise and meet people, have a coffee or sit outside to enjoy the outdoor cinema by local artists and cinematographers. It will create informal series of spaces that can function independently and at the same time create a dynamic relationship between each other.

0

11

Saltaire

2011

The Salts Mill Cinema, located at the heart of the Mill will merge it back into the social life of the town.
The space of the courtyard, with its dramatic existing York stone elevations and elongated plan, directed the brief from the beginning of the project. Although the space itself is publicly accessible, it still retains a feeling of privacy due to the high walls on its three sides. This creates an atmosphere of exclusivity and strangeness the idea of a community space.
The initial concept was inspired by a scene in the film ‘Cinema Paradiso’ where film is mirror projected onto a wall of a building in the village square to satisfy the almost rioting locals who wanted to see it again. The existing derelict courtyard will be transformed into a public piazza, where people can visit not just to watch a film, but to socialise and meet people, have a coffee or sit outside to enjoy the outdoor cinema by local artists and cinematographers. It will create informal series of spaces that can function independently and at the same time create a dynamic relationship between each other.

0

11

Saltaire

2011

The Salts Mill Cinema, located at the heart of the Mill will merge it back into the social life of the town.
The space of the courtyard, with its dramatic existing York stone elevations and elongated plan, directed the brief from the beginning of the project. Although the space itself is publicly accessible, it still retains a feeling of privacy due to the high walls on its three sides. This creates an atmosphere of exclusivity and strangeness the idea of a community space.
The initial concept was inspired by a scene in the film ‘Cinema Paradiso’ where film is mirror projected onto a wall of a building in the village square to satisfy the almost rioting locals who wanted to see it again. The existing derelict courtyard will be transformed into a public piazza, where people can visit not just to watch a film, but to socialise and meet people, have a coffee or sit outside to enjoy the outdoor cinema by local artists and cinematographers. It will create informal series of spaces that can function independently and at the same time create a dynamic relationship between each other.

0

11

Saltaire

2011

The Salts Mill Cinema, located at the heart of the Mill will merge it back into the social life of the town.
The space of the courtyard, with its dramatic existing York stone elevations and elongated plan, directed the brief from the beginning of the project. Although the space itself is publicly accessible, it still retains a feeling of privacy due to the high walls on its three sides. This creates an atmosphere of exclusivity and strangeness the idea of a community space.
The initial concept was inspired by a scene in the film ‘Cinema Paradiso’ where film is mirror projected onto a wall of a building in the village square to satisfy the almost rioting locals who wanted to see it again. The existing derelict courtyard will be transformed into a public piazza, where people can visit not just to watch a film, but to socialise and meet people, have a coffee or sit outside to enjoy the outdoor cinema by local artists and cinematographers. It will create informal series of spaces that can function independently and at the same time create a dynamic relationship between each other.

0

11